W środę 18 kwietnia i w czwartek 19 kwietnia uczniowie klas IV wzięli udział w warsztatach kulinarno-edukacyjnych Zielona Kraina. Zielona Kraina to inicjatywa popularyzująca podstawy zdrowego żywienia i promująca warzywa w codziennej diecie. Projekt skierowany jest do uczniów klas IV szkół podstawowych, nauczycieli oraz rodziców.

Podczas warsztatów Zielona kraina. Edukacja ze smakiem, szczególna uwaga uczestników zostanie zwrócona na zalety wynikające ze zmniejszenia spożycia cukrów prostych, produktów wysoko przetworzonych na rzecz świeżych warzyw, posiłków przygotowanych z dodatkiem kasz oraz produktów z dużą zawartością błonnika.

Program warsztatów jest zgodny z podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych, wpisuje się też w założenia projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”. Warsztaty obejmują interaktywne pogadanki dotyczące zasad prawidłowego żywienia, wspólne przygotowywanie posiłków ze świeżych owoców i warzyw, część teoretyczną i praktyczna prowadzona przez dietetyków oraz liczne gry i zabawy edukacyjne.

W okresie wzrostu i rozwoju odpowiednio zbilansowana dieta ma kluczowy wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ważne, by wraz z jedzeniem dostarczać zarówno witaminy i składniki mineralne, jak i odpowiednią ilość energii (kalorii). Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 r. badań Instytutu Żywności i Żywienia, nadmierną masę ciała ma obecnie ponad 1/5 dziewcząt i prawie 1/3 chłopców – mówi Hanna Stolińska dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia.

Szczególnie niepokojąca jest dynamika przyrostu wagi polskich dzieci (najwyższa w Europie), obecność w ich żyłach blaszek miażdżycowych i zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy. Sytuacja taka jest następstwem zaburzenia podaży większości składników odżywczych. W nadmiarze konsumowane są przede wszystkim cukry proste (słodycze, soki, napoje, przetworzone produkty zbożowe) i tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin.

Patronem merytorycznym projektu jest Instytut Żywności i Żywienia – państwowa jednostka organizacyjna wyodrębniona pod względem prawnym, organizacyjnym i ekonomiczno-finansowym. Prowadzi badania naukowe, prace rozwojowe i wdrożeniowe na rzecz ochrony zdrowia w zakresie żywności, żywienia i stanu odżywienia człowieka, aktywności fizycznej oraz edukacji żywieniowej społeczeństwa, w celu zmniejszanie zachorowalności na choroby żywieniowozależne i zmniejszenie kosztów ich leczenia. Instytut udziela również świadczeń zdrowotnych w tym zakresie.

Na stronie internetowej projektu http://zielona-kraina.com/ Rodzice znajdą porady dotyczące żywienia dzieci oraz mnóstwo przepisów na zdrowe posiłki - zachęcamy do skorzystania.